Orkest

KUNST NA ARBEID

Kunst Na Arbeid of kortweg KNA is een Harmonieorkest en bestaat dit jaar op 15 Augustus 111 jaar.
Wat jaren betreft dus al antiek, maar gelukkig zijn we wat leden betreft nog een jonge vereniging.

Op dit ogenblik heeft KNA 36 leden. Dit is inclusief leerlingen in opleiding.
De leden zijn verdeeld over verschillende secties. We hebben dwarsfluitisten, klarinettisten,saxofonisten,trompettisten,baritonisten,trombonisten, bassisten en slagwerkers.

Sinds  Mei 2011 staat ons orkest onder leiding van Henriëtte Sabel uit Nieuw Balinge.
Een enthousiaste dirigente die zowel jong als oud de liefde voor het muziek maken wekelijks overbrengt met haar gevoel voor humor en haar kundige aanpak van repeteren. Onze repetities zijn op dinsdagavond van 19.45 tot 21.45 in de Sleutel

Op het ogenblik hebben we geen opleidingsorkest omdat er te weinig leden zijn die net een jaar les hebben

Natuurlijk hopen we op heel veel nieuwe leerlingen en die zullen in het begin ook apart beginnen met het samen spelen, maar het uiteindelijke doel is samen als één geheel muziek te maken. Jong en oud bij elkaar, want we kunnen allemaal van elkaar leren en samen veel plezier hebben met het maken van goede muziek.

Bij KNA staat het met plezier muziek maken hoog in het vaandel. Natuurlijk willen we ook goed presteren, maar het één sluit het ander niet uit. Ons repertoire is erg verschillend. De hedendaagse muziek voert wel de boventoon, maar ook de wat oudere muziek komt aan bod. Verder spelen we ook in kerken als we gevraagd worden en bij herdenkingen zoals 4 Mei en 15 Augustus.

KNA is een concertvereniging die wel buiten musiceert, maar alleen stilstaand of zittend. Er wordt niet gemarcheerd. Dit betekend dus dat we wel spelen tijdens het defilé van de avondvierdaagse, maar niet tussen de wandelaars in, maar dan zitten we ergens langs de route.
Ook geven we in de zomer wel hier en daar een concertje in de woonwijken.
Verder zijn we elke jaar present bij de strijd om de gemeentevlag.
Deze mochten we al 2 keer winnen en vaak eindigen we bij de bovenste 3.
Als het even mogelijk is gaan we elke 2 jaar op concours. We zitten op het ogenblik in de 4e divisie en gaan ook dit jaar weer op concours om in ieder geval te proberen ons te handhaven in de 4e divisie.

Natuurlijk moet er ook wel eens iets gebeuren om aan geld te komen, want alleen met de contributie komen we er niet.
Elk jaar is er sowieso een grote actie. Tegenwoordig is dat de worstenactie die rond december/januari gehouden wordt. Ook lopen we jaarlijks met de Anjercollectebussen, waarvan we ook een deel kunnen houden.

KNA bezit een eigen verenigingsgebouw. Dat is de Sleutel. Deze is gebouwd en wordt onderhouden door eigen leden, dus daar moeten we af en toe onze handen voor uit de mouwen steken.

De opleiding wordt tot op dit moment nog verzorgd door leraren van de stichting HAFABRA muziekonderwijs Hardenberg.

Hans Rikhof               Klarinet en Saxofoon

Jan Jager                      Koper

Gerrie Lindeman     Dwarsfluit

MarleenVerhoeff    Slagwerk

Dit zijn de gesubsidieerde lessen. Leskosten zijn op dit ogenblik 340 euro per jaar.
Bij de Stichting kunnen ook diploma’s gehaald worden en krijgen de leerlingen een rapport.
Hier komen de contributiekosten nog bij.

Ook is er voor het koper nog een mogelijkheid om les te krijgen van Jan Potgieter.
Deze lessen zijn niet gesubsidieerd. Kosten voor 20 minuten les is 30 euro per maand
Kosten voor 30 minuten les is 45 euro per maand.
Hier kunnen geen diploma’s gehaald worden en krijgen de leerlingen geen rapport.
Ook hier komt de contributie nog bij.

HISTORIE

Kunst Na Arbeid is opgericht op 15 Augustus 1904.
Op die dag besluiten de heren van Loo, Veurink, Brand, Dorgelo, Zweers en van Gelder om een fanfare op te richten. Dit gebeurd in de achterzaal van café De Bruin aan de Markt in Hardenberg.

De eerste dirigent heet J. Nelissen en deze blijft dat 20 jaar.

KNA begon met 19 leden en de eerste mars die ze speelden heette Sans Sousi.
Er is verder niet veel bekend over het begin. Dat wat we weten is door mond op mond doorgegeven en er zijn enkele foto’s.

In de dertiger jaren werd de Fanfare omgedoopt naar een Harmonie en eind jaren 50 werd er een drumband bij opgericht en vanaf die tijd is het een muziek- en tamboerkorps. De drumband houdt bij gebrek aan leden na 40 jaar weer op te bestaan nadat ze erg veel successen beleefd hebben zoals deelname aan het topconcours in Arnhem, waar ze bijna kampioen werden.

De gebroeders Gort hebben vele plakboeken met informatie over de latere jaren van KNA.
Jammer genoeg zijn ze er zelf niet meer om ons er over te vertellen, maar gelukkig zijn de plakboeken er nog wel.

Het ledenaantal van KNA schommelt voortdurend door de jaren heen. Dit komt omdat jeugd telkens wegtrekt als ze gaan studeren.Maar ondanks alles is KNA wel de oudste vereniging van de gemeente hardenberg.

DE SLEUTEL

Een van de opmerkelijk zaken in de geschiedenis van KNA is het verhaal van het repetitiehonk. Na veel omzwervingen wordt in 1985 het gebouw “De Sleutel”opgetrokken aan de Gramsbergerweg. De materialen komen van een oude school uit Kloosterhaar. Een eigen gebouw is een mijlpaal voor de vereniging, die daar sindsdien haar repetities houdt.

KNA-LIED

Toen KNA 25 jaar bestond heeft stadsdichter H.van Laar in een gedicht de loftrompet gestoken over KNAOf dat de inspiratie is geweest weten we niet, maar in de archieven van KNA is de tekst teruggevonden van het clublied dat in 1952 door de toenmalige dirigent Van Egmond is geschreven.

Heden speelt weer Kunst Na Arbeid
Alle leden groot en klein
Want de naam zegt dat na ’t werken
de kunst gediend zal zijn

Heden speelt weer Kunst Na Arbeid
Alle leden groot en klein
Kunst Na Arbeid is ons dierbaar
Kunst Na Arbeid boven

 

Onze dirigente Henriëtte Sabel

Sinds april 2011 werk ik met veel plezier bij Harmonieorkest  KNA.

Geboren in  Zaltbommel, op de grens van Gelderland en Noord-Brabant:  heeft muziek altijd een belangrijke rol in het leven gespeeld. Vanaf mijn 8e kreeg ik les op “elektronisch orgel”  en op mijn 11e ben ik lid geworden van de plaatselijke harmonie.  Daar waren alleen nog klarinetten over, dus de instrumentkeuze was snel gemaakt!  De eerste lessen kreeg ik  van een hoogbejaarde muzikant  op een klarinet die, wonder boven wonder, uit drie verschillende merken opgebouwd was.  Van de dirigent Henk Jansen kreeg ik op zaterdagochtend theorieles.

Rond mijn 16e overleed Henk Jansen, maar mijn nieuwsgierigheid naar muziek was nog lang niet gestild dus maakte ik de keus naar het Conservatorium te gaan.

Na een jaar vooropleiding  aan het  Utrechts Conservatorium  heb ik aan het Brabants Conservatorium in Tilburg de opleiding Harmonie-Fanfare-directie gevolgd bij Anne de Vries, Jean-Pierre Laro en Jan van Ossenbruggen. Daarnaast heb ik de opleiding tot AMV-docent gevolgd.

Van 1981 tot 1990 werkte ik bij fanfare De Volharding in Kerkwijk, van 1985 tot 1990 ook bij fanfare Muziek Veredelt in Langeweg.  In 1990 verhuisde ik naar Drenthe waar ik samen met mijn partner een biologische boerderij met Franse Limousinkoeien startte. ( www.hoogestoep.nl  ).

In Drenthe werkte ik verscheidene jaren bij  harmonieorkest  Woudklank in Westerbork, fanfare OBK in Smilde en harmonieorkest Crescendo in Schoonebeek. Daarnaast werk ik als vakleerkracht muziek op verschillende basisscholen in de gemeente Midden-Drenthe.

En nu dus inmiddels meer dan een jaar KNA in Hardenberg.  Als vaste vervanger van  Egbert Stroeve kenden KNA en ik elkaar al een hele poos. En toen de vraag kwam of ik vaste dirigent van KNA wilde worden twijfelde ik dan ook geen moment. Een gezellig orkest dat ook nog eens op goed niveau speelt!  Swingend repertoire, serieus klassiek repertoire, lichte muziek. Alle muzieksoorten komen voorbij!  Een jong orkest waar groei in zit!

 

Doelstellingen en spelregels Kunst Na Arbeid

Onze vereniging bestaat uit een harmonie (het ‘grote’ orkest) en een opleidingsorkest. Beide orkesten staan onder leiding van dirigente Henriëtte Sabel. KNA speelt in de 4e divisie van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.

Doel

Bij KNA staat het met plezier muziek maken hoog in het vaandel. Natuurlijk willen we ook goed presteren, maar het één sluit het ander niet uit. Het doel van KNA is daarom er samen voor zorgen dat we elke dinsdagavond goed repeteren, mooie concerten geven en zorgen dat de vereniging blijft draaien.

Repertoire

Ons repertoire is heel gevarieerd, van klassiek tot populair en van dans- tot luistermuziek. De hedendaagse muziek voert wel de boventoon, maar ook de wat oudere muziek komt aan bod. Er wordt rekening gehouden met het niveau van de verschillende muzikanten.

Optredens en concerten

KNA is een concertvereniging die wel buiten musiceert, maar alleen stilstaand of zittend. Er wordt niet gemarcheerd.  Jaarlijks terugkerende optredens zijn het voorjaarsconcert, op de slotdag van de Avondvierdaagse, tijdens de Kerstmarkt in het centrum van Hardenberg en de buitenconcerten in de wijk. Tevens verlenen wij elke 2 jaar onze medewerking aan de Dodenherdenking op 4 mei. En we spelen jaarlijks bij de Indiëherdenking op 15 Augustus. Elk jaar zullen we deelnemen aan de Gemeentevlag in Hardenberg en waar mogelijk gaan we elke 2 jaar op concours. Verder zullen we, als we gevraagd worden, kerkdiensten begeleiden met feestdagen en soms geven we in het najaar  een concert samen met een andere vereniging.

Repetitie

Elke dinsdagavond wordt er gerepeteerd in ons gebouw “De Sleutel” en wel van:

19.45 – 21.45 uur       door de harmonie (pauze van 20.45 tot 21.00 uur)

Leden die een       A-diploma of dit niveau hebben (de dirigent bepaalt dit), gaan in het grote orkest meespelen. Ze mogen de hele avond. In dat geval spelen ze niet meer mee met het opleidingsorkest. Kunnen of mogen ze tot aan de pauze bij het grote orkest, dan moeten ze ook naar het opleidingsorkest.

Zodra het B-diploma of niveau (de dirigent bepaald dit) behaald is, speelt het lid niet meer mee met het opleidingsorkest, maar de hele avond bij het grote orkest.

Er wordt verwacht dat ieder lid elke dinsdagavond komt.

Indien je een keer niet kunt komen repeteren, dien je je af te melden bij één van de bestuursleden. Kun je met een optreden niet aanwezig zijn, geef dit dan ruimschoots van tevoren door aan één van de bestuursleden!!

Contributie

De contributie bedraagt voor:

Jeugd tot en met 17 jaar        € 10,00 per maand

Leden vanaf 18 jaar               € 12,00 per maand

Het rekeningnummer is 3249.63.769 t.n.v. Kunst Na Arbeid.

Elk lid vanaf 18 jaar helpt mee om ons gebouw schoon te houden; 2 leden verzorgen dit elke maand. Dit gebeurt op basis van een roulatiesysteem. Is het voor een lid niet mogelijk om mee te helpen of wil hij/zij dit liever niet, dan wordt de contributie verhoogd met € 1,00 per maand, dus € 13,00.

Acties

Elk jaar houdt KNA acties om geld binnen te halen voor de vereniging, bijvoorbeeld de Anjeractie en de worstenactie . Elk lid wordt verwacht zich in te zetten voor deze actie.

Als leden hier niet aan mee willen doen dan heeft dat financiele  konsekwenties . Bijvoorbeeld geen subsidie voor les of contributieverhoging.

KNAllers

Elke maand ontvang je ons clubblad KNAllers, waarin je nieuwe informatie ontvangt over optredens, activiteiten, verjaardagen en andere nieuwtjes.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit de volgende leden:

Voorzitter:                              Bert Huisman (0523 ) 264935

Secretaris:                               Renate Zwiers (074) 2782736 / 06-52666501

Penningmeester:                 Geert Overweg  (0523)261684

Algemeen bestuurslid:     Karin Hulshof

Elk jaar vindt er een jaarvergadering plaats waarin diverse zaken besproken worden.

Website KNA

KNA heeft een eigen website www.kna-hardenberg.nl. Deze site wordt beheerd door Nely Huisken. Informatie over KNA staat hierop vermeld, maar ook de data van de verschillende concerten en de KNAllers zijn hierop terug te vinden. Twitter @ muziekverenigin  en op Facebook KNA Hardenberg

Sponsoring

Het is voor bedrijven mogelijk om KNA te sponsoren. Hiervoor kunnen ze contact opnemen met Geert Overweg.

Verhuur gebouw

Het is voor leden en eventuele anderen mogelijk ons gebouw te huren. Hiervoor moet er contact opgenomen worden met Johan van ’t Holt die ons gebouw beheert.

Contactgegevens

Muziekvereniging Kunst Na Arbeid

Gramsbergerweg 52

7772 PB  Hardenberg

E-mail: knahardenberg@gmail.com

 

Verhuur gebouw: Johan van ’t Holt  0523265091